Визначення біологічного врожаю зернових колосових культур
Щорічно перед збиранням врожаю на дослідних ділянках кафедри загального землеробства провели облік біологічного врожаю зернових колосових культур. Снопові зразки збирали з 1 м2. В процесі відбирання рослини озимої пшениці та ячменю ярого підрахували, а результати обліку записували на етикетку, яка містить інформацію про варіант та повторення дослідної ділянки. Етикетка кріпиться до снопового зразка шпагатом, яким зв’язують сніп.
В лабораторії провели підрахунки визначаючи висоту рослин, коефіцієнт кущення, довжину колоса, кількість зерен в колосі, масу зерен з колоса, масу 1000 насінин. Після обмолоту колосків визначили загальну масу зерна зі снопового зразка.
За допомогою пурки визначали натуру зерна – це маса його в об’ємі 1 л. Для цього з мішечка у двократній повторності відбирали по 0,25 л зерна, яке очищали від різних домішок, набирали у пурку і зважували з точністю до 1 г. Якщо різниця між масами двох наважок одного варіанта перевищувала 5 г, аналіз повторювали.
Г.В. Коваль, викладач кафедри загального землеробства