+38 (04744) 3-22-13
Меню

Виховна година на тему: «Не шкодувати життя за віру…», присвячена 255-й річниці Коліївщини

29 травня 2023 року в бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбулася творча зустріч «Не шкодувати життя за віру…», присвячена одній з визначних дат в історії України – 255-ій річниці козацько-селянського повстання у Правобережній Україні відоме під назвою «Коліївщина».  

Цей захід був організований для університетської спільноти ГО «Уманське козацтво» ЧКТ УК спільно з бібліотекою УНУС та мав на меті ознайомити присутніх з історичною правдою подій, пов’язаних з Коліївщиною, збереження та популяризацію козацького руху в Україні, виховання у молоді за допомогою літературної та музичної творчості активної громадської позиції, почуття патріотизму та відчуття відповідальності за долю Батьківщини. Ця подія об’єднала козаків-поетів та піснярів, які декламували, в переважній своїй більшості, авторську поезію та виконували авторські пісні..

Деякі прочитані вірші були присвячені історичним подіям, інші емоційно відображали сьогодення України, але всі вони були об’єднанні почуттям патріотизму, любові до своєї держави та безкомпромісними вірою і бажанням перемогти ворога, жити щасливо у вільній, незалежній Україні під мирним небом.

Завдяки цьому зібранню здобувачі освіти, науково-педагогічні працівники, співробітники Уманського національного університету садівництва на лише познайомились із творчістю козаків Уманського коша ім. І. Гонти, а й нагадали, що українці є нащадками волелюбних та непереможних козаків, які у всі часи і за різних обставин боролись за побудову суспільства рівних громадян з рівними правами і рівними обов’язками, як і гайдамаки 255 років тому під гаслом «Україна без холопа і без пана!». 

Боротьба триває і сьогодні! Україна переможе!

Віталій БОРИСЕНКО, куратор 23-а групи, старший викладач кафедри загального землеробства