+38 (04744) 3-22-13
Меню

Рубіновські читання кафедри загального землеробства

11 квітня на кафедрі загального землеробства у лекційній аудиторії № 33 відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання землеробства» (Рубіновські читання), присвячена  150-ти річчю факультету агрономії. У засіданні взяли участь викладачі, аспіранти та студенти випускових курсів факультету агрономії.

Розпочалось засідання  з вітального слова завідувача кафедри, доцента Олександра Борисовича Карнауха, який високо оцінив наукову, організаційну, педагогічну та громадську діяльність відомого вітчизняного вченого та професора Симона Самійловича Рубіна, чиї фундаментальні дослідження в галузі садового та польового землеробства набули визнання і значного поширення як у нашій країні так і  за кордоном. 

Потім засідання продовжилось і з доповіддю «Кафедра загального землеробства – 150 років на варті науки» виступила кандидат історичних наук, старший викладач Гарбар Ольга Петрівна. Учасники конференції мали можливість познайомитись з життям та науковою діяльністю С.С. Рубіна та більше дізнатися про талановитого організатора аграрної науки і його роль у становленні і розвитку кафедри загального землеробства.

Змістовною була доповідь продовжувача справи С.С. Рубіна доктора сільськогосподарських наук, професора Єщенка Володимира Омельяновича, керівника заснованої С.С. Рубіним наукової школи „Мінімалізація обробітку ґрунту під польові культури і спеціалізація сівозмін” на тему: «Роль сівозмін в сучасному землеробстві».

 Наступним був виступ керівника відомої у світі наукової школи з живлення плодоягідних рослин та оптимізації родючості ґрунту в їхніх насадженнях, доктора сільськогосподарських наук, професора Копитка Петра Григоровича з актуальною тематикою: «Особливості удобрення плодових насаджень за різного утримання ґрунту в міжряддях».

Аспірант кафедри Садовський Ігор Сергійович розповів присутнім про особливості утримання ґрунту в незрошуваних насадженнях яблуні.

На завершення викладач кафедри Коваль Галина Володимирівна продемонструвала результати своїх досліджень на тему: «Забур’яненість посівів ярих культур за мінімалізації основного обробітку ґрунту». 

Учасники конференції відмітили масштабність і різноплановість діяльності С.С. Рубіна, його наукового доробку світового рівня та підкреслили необхідність відтворення історичної пам’яті про одного з найвидатніших представників когорти учених-рільників минулого століття.

В.В. Борисенко, старший викладач кафедри загального землеробства