+38 (04744) 3-22-13
Меню

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ СПОСТЕРЕЖЕНЬ НА МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ СТАНЦІЯХ І ПОСТАХ

2 березня 2021 року студенти 11 мб-а та 11 к-а груп факультету агрономії відвідали метеостанцію УНУС «Інспектор Метео». Тема практичного заняття «ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ СПОСТЕРЕЖЕНЬ НА МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ СТАНЦІЯХ І ПОСТАХ».

Мережа метеорологічних станцій і постів є основним джерелом одержання матеріалів спостереження, потрібних для виявлення впливу погодно-кліматичних умов на сільськогосподарське виробництво. Дані цих спостережень потрібні не тільки для оперативного обслуговування сільського господарства, а й для наукових досліджень.

Спостереження за елементами погоди є обов'язковою складовою частиною польового досліду, тому що часто лише за їх допомогою можна пояснити результати, які викликають у дослідника сумнів відносно дії певних варіантів. Найбільш важливо фіксувати ті явища погоди, які можуть спричинити різні зміни у рості та розвитку рослин (великі морози, тривала посуха, ураганний вітер, градобій тощо).

Тільки на основі порівняння результатів метеорологічних спостережень у роки проведення досліду з багаторічними показниками дослідник може встановити типовість погодних умов року для району досліджень та виявити взаємозв'язок між урожаєм і окремими елементами погоди чи метеорологічними явищами.

Основними елементами погоди вважаються кількість опадів, відносна вологість і температура повітря. Однак залежно від напряму досліджень обмежуватись ними не можна. Часто треба брати до уваги дані про температуру ґрунту, атмосферний тиск, швидкість і напрям вітру, фотосинтетичноактивну радіацію (ФАР), освітленість.

Доцент кафедри загального землеробства А.В. Новак