+38 (04744) 3-22-13
Меню

Масниця – весна наближається!!!

Напередодні Великого посту на факультеті агрономії відбулось святкування одного із найстаріших слов′янських свят Масниця. Протягом так званого  Сиропусного тижня, цілих сім днів вживали скоромну їжу: м'ясо, сало, ковбаси, яйця і щодня – вареники з сиром, политі сметаною, млинці із сиром, з маком, з куркою, грибами, гречані, борошняні, з медом та зі сметаною. Не обходилась Масляна і без кулешу, козацької каші, звареної на вогні. 

 Студенти факультету агрономії Уманського національного університету садівництва спеціальності – Агрономія  спільно з кураторами груп провели конкурс на «Кращий сиропусний стіл». Студенти змагалися у номінаціях «Український традиційний» «Найсмачніший», «Щедрий стіл», «Оригінальний». Всі кафедри факультету постаралися на славу. Щедро та гостинно, як і годиться українцям, пригощали викладачі кафедри загального землеробства: Юрій Накльока, Галина Коваль, Віталій Борисенко, Андрій Новак, Сергій Усик. Частували млинцями з вишнями та медом, узваром, варениками з сиром, вертунами та іншими смаколиками. 

В театралізованій постановці вечорниць студентам колоритно вдалося розкрити обрядовість свята Колодій, яке було наповнене веселощами, піснями, жартами, тією щирою українською гостинністю, яка, певно, найбільш притаманна саме нашому народу.

Та найяскравішою подією свята Колодія, його кульмінацією вважається спалювання опудала Зими, як остаточні проводи величної  зими з морозами і хуртовинами і у свої права вступала весна.

В.В. Борисенко, куратор 13-аг групи, старший викладач кафедри загального землеробства