+38 (04744) 3-22-13
Меню

Лекція від фахівця ДСВ Україна (співпраця зі стейкхолдерами)

Для здобувачів вищої освіти до проведення аудиторних занять на факультеті агрономії Уманського НУС традиційно залучаються зовнішні стейкхолдери. Так 11 жовтня 2021 року зведену для кількох курсів (ІІ курс, молодші бакалаври; ІІІ курс, бакалаври) лекцію на тему «Умови вирощування ріпака озимого в Україні» провів колишній випускник факультету агрономії УНУС, а нині – менеджер з розвитку продуктів ДСВ України Олександр Коваленко.

В презентаційному матеріалі висвітлені питання світового виробництва ріпака озимого ДСВ, особливостей технології вирощування (питання агрохімії, рослинництва, землеробства, селекції, захисту рослин), зміни клімату (агрометеорологія) та врожайності культури впродовж останніх 10 років.

Особливо цікавою для студентів була презентація матеріалу стосовно досліджень розвитку кореневої системи ріпака озимого в умовах ризотрону (Rhizotron (від rhízōma «маса коріння») – це прилад, побудованийв 150 см профілі ґрунту з оглядовим вікном для вивчення рослин. За допомогою ризо трону виробничники ДСВ Україна мали змогу зробити детальний аналіз розвитку кореневої системи ріпаку озимого в різні фази розвитку та зафіксували глибину проникнення його коренів до 140 см.

В цілому компанія ДСВ є автором перших гібридів 00-ріпаку озимого технології CLEARFILD в Україні і Західній Європі, лідером у селекції та реалізації високоолеїнового ріпаку HOLLI, а за результатами конкурсу «Рапсмайстер 2020» врожайність кращих гібридів цієї культури склала 71,74 (Смарагд, перше місце) і 69,86 (Темптейшн, друге місце в конкурсі) ц/га.

На кінець зустрічі студенти давали відповіді на питання з представленого в презентації матеріалу й отримали нагороди від стейкхолдера.

Щиро дякуємо Олександру Коваленку за таку цікаву і змістовну лекцію й очікуємо наступні зустрічі та співпрацю.

Андрій Новак, доцент кафедри загального землеробства