+38 (04744) 3-22-13
Меню

Лабораторно-практичне заняття „Відбір ґрунтових проб для визначення будови орного шару методом насичення в циліндрах”

Практична підготовка є основою організації дослідницької роботи студентів. Дослідницька робота є традиційним і завжди новим засобом розвитку пошуково-пізнавальної активності молоді, поглиблення знань, удосконалення умінь і навичок, розширення кругозору, та формування екологічного світогляду майбутніх професіоналів. 

Днями на демонстраційному колекційному розсаднику кафедри загального землеробства відбулося лабораторно-практичне заняття на тему: „Відбір  ґрунтових проб для визначення будови орного шару методом насичення в циліндрах”.

Хід роботи полягав у тому, що на поверхні ділянки встановлюють циліндр без кришок, який заздалегідь зважують, у вертикальне положення, накладають на нього зверху дощечку, по якій наносять удари алюмінієвим молотком, забиваючи циліндр у ґрунт. 

Як тільки поверхня ґрунту в циліндрі порівняється з його окрайком, то циліндр закривають зверху кришкою, лопатою обкопують зі всіх сторін на глибину до 15-20 см і, натискуючи рукою на циліндр, підкопують його знизу. 

Після чого циліндр перевертають, ножем зрізують ґрунт, що виступає за межі циліндра, та надівають на нього нижню кришку. Згодом вже у лабораторії ґрунт разом із циліндрами зважують і ставлять на насичення в посудину з водою. 

Студенти Уманського національного університету садівництваспеціальності – Агрономія опанували методику визначення будови ґрунту, порівняли отримані результати досліджень з даними, одержаними з інших варіантів, а також запропонували заходи для створення оптимальної будови досліджуваного шару ґрунту.

В.В. Борисенко, старший викладач кафедри загального землеробства