+38 (04744) 3-22-13
Меню

Екскурсія в науковий гербарій Уманського НУС

21 вересня 2021 р. студенти 13-аг групи відвідали гербарну кімнату, де вони ознайомилися з історією створення, сьогоденням та умовами зберігання гербарних зразків рослин.

Науковий гербарій УНУС є унікальним зібранням гербаризованих зразків, фонди якого представляють світове фіторізноманіття. Його формування відбувалося шляхом збору рослин під час здійснення наукових експедицій, обміну між гербарними установами, а поновлення шляхом дарунків любителів природознавства та студентами під час вивчення навчальних курсів з ботаніки, дендрології, лісівництва й ін.

Фонди наукового гербарію УНУС є основою науково-інформаційної бази університету для фундаментальних і прикладних досліджень викладачів аспірантів і студентів. З січня 2016 р. гербарій УНУС зареєстровано у міжнародній базі Index Herbariorum (New York) та присвоєно індетифікатор (акронім) (UM).

Молодь також ознайомилася з умовами зберігання гербарію. Доцент кафедри садово-паркового господарства Тетяна Мамчур розповіла, що кімната оснащена за всіма вимогами: вентиляційна система, зручні шафи для розташування гербарних зразків, термометр для визначення температурного режиму та гігрометр для вимірювання вологості повітря.

Також вона зазначила, що до складу Наукового гербарію УНУС входить близько 28 000 г.з. та розділено на такі частини: історичний – 4829 г.з., науковий – 5435 г.з. і навчальний – 17 448 г.з. Першокурсників було ознайомлено з історичною колекцією та з колекцією  наукового гербарію викладачів кафедри ботаніки: І. І. Білоус (125 г.з.), О. С. Бондар (142), В. С. Горячова (57), Н. І. Кутова (169), В. А. Гаврилюк (153) та ін., яку зібрано під час викладання дисципліни ботаніка та проведення наукових досліджень.

Науковий гербарій УНУС активно продовжує свою роботу і донині: зокрема студенти факультету агрономії, досліджують рудеральну та синантропну рослинність Уманщини і використовують набуті уміння в навчанні і подальшій роботі.

Борисенко В.В., старший викладач кафедри загального землеробства, куратор 13-аг групи