+38 (04744) 3-22-13
Меню

Круглий стіл «Професор С.С. Рубін і розвиток землеробської науки в Україні», присвячений відновленню бібліотеки імені С.С. Рубіна.

24 травня на кафедрі загального землеробства у лекційній аудиторії № 33 відбувся круглий стіл «Професор С.С. Рубін  і розвиток землеробської науки в Україні», присвячений відновленню бібліотеки імені С.С. Рубіна. Символічно, що захід відбувся  в дні  відзначення Дня науки у нашій державі. У засіданні взяли участь викладачі кафедри загального землеробства, співробітники Наукової бібліотеки, науковці й студенти факультету агрономії, плодоовочівництва екології та захисту рослин, аспіранти. 

Розпочалось засідання  з вітального слова Бурляя Олександра Леонідовича  завідувача відділу інтелектуальної власності, комерціалізації та трансферу технологій, кандидата економічних наук, доцента УНУС.  

Далі усіх присутніх привітав декан агрономічного факультету, доктор с.-г. наук, професор Полторецький Сергій Петрович, який високо оцінив наукову, організаційну, педагогічну та громадську діяльність відомого вітчизняного вченого та професора Симона Самійловича Рубіна, чиї фундаментальні дослідження в галузі садового та польового землеробства набули визнання і значного поширення як у нашій країні так і  за кордоном. 

Він повідомив, що С.С. Рубін є автором 32 книг, понад 700 наукових праць у періодичній пресі. Протягом багатьох років С.С. Рубін був відповідальним, головним редактором або членом редакційної колегії низки видань, в тому числі енциклопедичних («Колгоспна виробнича енциклопедія», «Виробнича енциклопедія садівництва»), міжвідомчого збірника «Землеробство», наукових праць Уманського сільськогосподарського інституту. Ним створено наукову школу, зокрема підготовлено 7 докторів та 62 кандидати наук.  На завершення свого виступу Сергій Петрович побажав нинішнім та майбутнім науковцям рівнятись та по можливості перевершити досягнення геніального вченого.

Змістовним було привітання декана факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, кандидата с.-г. наук, доцента Щетини Сергія Васильовича, який підкреслив необхідність відтворення історичної пам’яті про одного з найвидатніших представників когорти учених-рільників, талановитого організатора наукових досліджень з утримання ґрунту в садах, доктора сільськогосподарських наук, професора Симона Самійловича Рубіна, чий життєвий шлях становить цілу епоху вітчизняного наукового та суспільного розвитку та відзначив, що для вчителя найголовніше залишити після себе учнів, три з яких і надалі успішно працюють на кафедрі та примножують славу відомого науковця.

Після вітальних слів відбулось урочисте відкриття відновленої бібліотеки імені С.С. Рубіна, левову частку якої складають праці вченого, розміщені у хронологічному порядку їх публікації з 1926 по 1985 рік, згруповані в межах року за схемою: книги; брошури; статті з періодичних видань, видань, що продовжуються, збірників; рецензії та реферати.

Потім засідання продовжилось і з доповіддю „Основні  життєві віхи та етапи формування С.С. Рубіна як ученого-рільника і садівника” виступила кандидат історичних наук, старший викладач Гарбар Ольга Петрівна. Учасники круглого столу мали можливість познайомитись з життям та науковою діяльністю Рубіна, з портретами вченого різних періодів життя та більше дізнатися про талановитого організатора аграрної науки, який одночасно був прекрасним сім’янином та людиною великої душі. 

Змістовною була доповідь продовжувача справи С.С. Рубіна доктора сільськогосподарських наук, професора Єщенка Володимира Омельяновича, керівника заснованої С.С. Рубіним наукової школи «Мінімалізація обробітку ґрунту під польові культури і спеціалізація сівозмін» про внесок професора Рубіна С.С. та його учнів у розвиток вітчизняної землеробської науки.

Учень С.С. Рубіна, доктор сільськогосподарських наук, професор Бутило Анатолій Пилипович розповів про систему утримання ґрунту в саду як основний чинник підвищення родючості ґрунту і захист його від деградації.

Завершальним був виступ-спогад керівника відомої у світі наукової школи з живлення плодоягідних рослин та оптимізації родючості ґрунту в їхніх насадженнях, доктора сільськогосподарських наук, професора Копитка Петра Григоровича

на тему «Професор С.С. Рубін – засновник наукового землеробства в садівництві», який згадав цікаві факти з життєвого й творчого шляху С.С. Рубіна та завершив свою доповідь відгуком президента Всеросійського відділення ВАСГНІЛ академіка І.С. Шатилова на останню монографію С.С. Рубіна 1983 р. видання «Утримання ґрунту й удобрення в інтенсивних садах»: «Какой огромный материал Вы обобщили. Кажется, все, что издано по плодоводству и его технологии, Вы все использовали при написании книги. Четкость и ясность изложения, строгая последовательность, иллюстрация того или иного вывода безупречными экспериментальными данными «заставляют» читателя знакомиться и изучать содержание книги с особым интересом. Вы никому ничего не навязываете, а как бы берете читателя за руку и ведете его по правильному пути. Если применить агрономический термин, то можно сказать примерно так:  «Вы, Симон Самойлович, вместе со своим коллективом пропахали глубокую борозду в плодоводстве! Спасибо Вам и Вашим сотрудникам за сделанное! Но, как мне кажется, самый главный вывод из стиля и содержания Вашей книги таков: Дорогой читатель, встань на наши плечи и постарайся увидеть дальше нас, и мы будем счастливы!»

Учасники круглого столу відмітили масштабність і різноплановість діяльності С.С. Рубіна, його наукового доробку світового рівня, що уславив вітчизняну науку та став її національним надбанням.

                Борисенко В.В. 

Кандидат с.-г. наук, старший викладач