+38 (04744) 3-22-13
Меню

Ефективне снігозатримання на полі

       З огляду на минулорічну зиму можна відмітити, що вона видалася на диво сніжною. Але вже на початку березня в минулому році різко потепліло. Сніг розтанув і швидко зійшов з полів. Буквально за кілька днів він зник на одних полях, в той час як на інших ще зберігався тривалий час.

Там, де танення пройшло швидко, утворилися “річки” і “моря”, а там, де сніг танув поступово такого не спостерігалося. Можливо, ви й самі це помітили…І ймовірно у вас виникли логічні запитання, які є актуальними і сьогодні: Як забезпечити хороший сніговий покрив? Як уповільнити танення снігу? Як зберегти весняну вологу? Давайте на конкретних прикладах розберемо цю ситуацію.

СНІГОЗАТРИМАННЯ

        Сніговий покрив не тільки забезпечує комфортну перезимівлю озимих культур, а й насичує ґрунт вологою при таненні. Чим товщий сніговий покрив – тим більше в ґрунті накопичиться води для весняного посіву. У традиційній технології щоб створити надійний сніговий покрив необхідно виконати цілий комплекс заходів по снігозатриманню: створення живоплотів, проорювання снігу, розтрушування соломи по полю, виставлення щитів, прикочування снігу.

Всі ці дії спрямовані на те, щоб накопичити і зберегти сніг на полі, а також подовжити період сніготанення. Іншими словами, максимально ефективно використовувати вологу, яку дає природа. В технології ноу-тілл всі ці заходи не потрібні. Рослинні залишки ефективно затримують сніг на полях. Стебла соняшника або кукурудзи працюють набагато краще дерев’яних щитів.

ШВИДКІСТЬ ТАНЕННЯ СНІГУ

      Минулої весни сніг розтанув досить швидко. Танення снігу викликало сильне поверхневе стікання талих вод, що призвело до утворення “річок” і “морів” на деяких полях з ґрунтообробкою. Вода на них зійшла, не встигнувши всмоктатися в ґрунт і створити необхідний запас вологи. Абсолютною інша картина була на полях де застосовувалась технологія «ноу-тілл». У той час, як оброблені з осені поля вже стояли чорні, на полях «ноу-тілл» товщина снігового покриву ще сягала 15-20 см

Швидкість танення снігу на полях за технологією «ноу-тілл» нижча, оскільки ґрунт повільніше прогрівається під шаром снігу і рослинними рештками. Температура підвищується поступово, і тала вода встигає всмоктатися в ґрунт. Разом з тим, під рослинними залишками ґрунт промерзає на меншу глибину і не так сильно, як на «голих» полях за традиційною технологією. Взимку температура ґрунту на полі де застосовується технологія «ноу-тілл» на кілька градусів вища. Як тільки на зораному полі з’явилася чорна “лисина”, процес танення прискорюється і стає практично незворотнім. Це відбувається тому, що чорна земля ще сильніше нагрівається і сніг тане ще швидше.

На сьогоднішній день волога є єдиним лімітуючим фактором, який обмежує врожайность в багатьох регіонах. Засуха добралася вже й до західних, традиційно вологозабезпеченних регіонів. Згідно досліджень, за останні десятиліття степ просунувся на 100 км на північ. Мостіпан Н.І.,     к.с.-г.н., наводить дані, що з 1970 по 2012 рік повна польова вологоємність ґрунту на полях з традиційною обробкою зменшилася на 5%: з 13 до 8%. Таким чином, ми бачимо, що питання ефективного використання снігових ресурсів стоїть досить гостро. Складним і витратним цей процес виглядає в технологіях із застосуванням обробки ґрунту, і максимально простим його робить технологія «ноу-тілл» (no-till).

      Рекомендації по ефективному снігозатриманню досить прості: використовувати прямий посів, а при збиранні робити максимально високий по можливості зріз. Стерня і стебла будуть затримувати сніг на ваших полях, а волога від танення снігу буде максимально ефективно використовуватися. Також, застосовуючи «ноу-тілл», ви забудете про водну ерозію. Рослинні рештки є максимально ефективним природним засобом снігозатримання, які зменшують швидкість танення снігу, зменшують поверхневий стік, сприяють накопиченню вологи в ґрунті.

         Ефективного вам снігозатримання, високих врожаїв і здорового ґрунту.

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2018